Munkás évre számít a városvezető

2017.01.09.

A település jövőjét nagyban befolyásoló fejlesztések előtt állnak

Idén eldől, hogy milyen nagyberuházások indulhatnak Tolnán a következő időszakban. Appelshoffer Ágnes polgármester bízik benne, hogy bőven lesz teendő a sikeres pályázatok megvalósítása érdekében.

KépAppelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere

- Igazán látványos dolgok nem történtek az elmúlt évben, igazán fontosak viszont igen - fogalmazott Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere, visszatekintve a 2016-os esztendőre. - Több évig tartó, tervszerű munka révén teljesen megújult például Tolna második legrégebbi középülete, ami ma két fontos intézménynek, a zeneiskolának és a Gesztenyéskert óvodának ad otthont. Megkezdődött a régóta várt tanuszoda építése is. A tervek szerint halad a beruházás, a kivitelezés február 20-i határideje tarthatónak látszik, a használatbavételi eljárás után reményeink szerint tavasszal meglesz az átadás.

A polgármester értékelésében érintette az önkormányzat anyagi helyzetét is. Mint mondta, a 2016. évi költségvetés elfogadásakor még jelentős, százmillió forintot meghaladó hiánnyal számoltak. Ám a takarékos gazdálkodás és az év közben beérkezett plusz központi források révén sikerült egyensúlyba hozni a büdzsét.


Duna-part, játszóház, bicikliút

Az elmúlt év legfontosabb történése, hogy elindult azoknak a nagyprojekteknek az előkészítése, amelyek a jövőben nagy hatással lehetnek a város életére.
Ezek közül egy pályázat, a Kossuth utca felújítása már biztosan nyert, de a többivel kapcsolatban is vannak reményt keltő információk. A MAG-Ház melletti egykori istállóépületben létrehozandó játszóház és a négy iskolaépület energetikai fejlesztésére vonatkozó pályázat esetében az összes benyújtott támogatási igény kevesebb, mint a támogatási keretösszeg. Ha tehát nem lesz átcsoportosítás, akkor elvileg ezek a pályázatok is nyerhetnek. De bíznak a többi projekt, így a Duna-part rendezésére, a Domboriba vezető kerékpárút megépítésére, a mözsi tájház kialakítására, a két idősek napközije, illetve a Garay utcai egészségház felújítására, vagy a közösségi terek fejlesztésére (CLLD) benyújtott támogatási kérelmek sikerében is.

 

Kép

Támogatják az iskolákat

Az iskolák fenntartása után ez évtől az oktatási intézmények működtetését is átvette az állam az önkormányzatoktól. A városvezető erről elmondta: nem tartja rossznak, ha az oktatási intézményekben egységes szakmai elvek alapján folyik a munka, amibe a helyi politika nem szól bele. Az iskolák teljes állami átvétele pénzügyi szempontból várhatóan megtakarítást jelent a városnak, mivel Tolna esetében a központi támogatás a működtetés átadása után sem csökken. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az iskolák változatlanul nagyon fontosak a város vezetésének. Ezért is adtak be többek között pályázatot az iskolaépületek energetikai korszerűsítésére akkor, amikor már tudták, hogy ezek az intézmények nem az önkormányzathoz fognak tartozni. Az intézmények vezetőivel továbbra is együttműködnek, az iskolai alapítványokat, a diákok táboroztatását változatlanul támogatja a város.

Nincs egymásnak feszülés

Appelshoffer Ágnes arról is beszélt, hogy más városokkal szemben Tolnán a képviselő-testületben az elmúlt években szinte teljesen elmaradtak a pártpolitikai csatározások. Ami jó, hiszen az ilyen jellegű egymásnak feszülések rengeteg energiát vesznek el az érdemi munkától. Ugyanakkor azt is mondta, nem bánná, ha a lakosságtól is több építő jellegű kritikát, visszajelzést kapnának azzal kapcsolatban, hogy milyennek látják az irányt, amerre a jelenlegi vezetés kormányozza a várost.
A polgármester tavaly is kedvező tapasztalatokat szerzett arról, hogy a helyi civil szervezeteket és a vállalkozásokat is meg lehet szólítani, fel lehet sorakoztatni egy-egy jó ügy mellé. Van viszont kevésbé pozitív példa is. Ilyen az illegális hulladéklerakás, amely annak ellenére elszomorító mértékű, hogy a házaktól elviszik a hulladék szinte minden fajtáját és hulladékudvar is működik a városban.

Örömteli pillanatok

- 2017-ben is biztosan lesznek örömteli pillanatok a városban - fogalmazott a városvezető. - Például a tanuszoda átadása. Ami a leglényegesebb, hogy hamarosan eldől, milyen sikeresek a város által benyújtott pályázatok. Több százmilliós projektekről van szó, amelyek nagy valószínűséggel vissza nem térő lehetőséget jelentenek Tolnának is.
A pályázatokat természetesen nem elég megnyerni, meg is kell valósítani őket, ami szintén hatalmas munka. Épp ezért a polgármester abban bízik, 2017-ben munkás év vár a városra.

Fotó: Pámerné Bükky Klára és Mártonfai Dénes

Közélet
2018.01.18.

Költözés előtt a tolnai CivilHáz

Közélet
Költözés előtt a tolnai CivilHáz
2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár