Kutya sem fürödhet a díszkútban

2019.01.09.

Nyolc rendeletet módosított a képviselő-testület

A decemberi testületi ülésen nyolc rendeletet módosítottak, illetve alkottak újra a képviselők. Többek között változik a közterületek használatáról és a közösségi együttélés szabályairól szóló helyi jogszabály is.

A változtatások között akadnak gyakorlati jellegű rendelet is.
Új rendeletet alkottak a köztisztaság fenntartásáról és a települési hulladékgazdálkodásról. A 2016-ban elfogadott jogszabály számos helyen pontosításra, módosításra szorult, ezért döntöttek egy új rendelet megalkotásáról. A jogszabályban egyebek között pontosan meghatározták az önkormányzat által tisztán tartott közterületeket. Az ezeken kívüli közterületeteket a lakosságnak kell tisztán tartania.

Módosították a közterület használatáról szóló rendeletet. Néhány adminisztratív jellegű változtatás mellett akad gyakorlati módosítás is. Ilyen például, hogy a Hősök terén levő díszkútban immár nem csak az emberek hűsölése, tisztálkodása tiltott, de a negatív tapasztalatok nyomán a kutyák (állatok) fürdetése is. Emellett közterületen nem csupán az állatok legeltetése nem megengedett, hanem ezentúl az állatok etetése is. Továbbá: most már nem csak a közterületi fák kivágását szabályozza a rendelet, hanem a fák ültetését is engedélyhez kötik.

Ugyancsak módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megsértésük jogkövetkezményeiről szóló rendeletet. A jogszabályból törölték azokat a magatartásokat, amelyek két szomszéd közti vitában merülnek fel, mivel ezekre megoldást jelenthet a birtokvédelmi eljárás. Emellett az új köztisztasági rendelet, valamint a módosított közterület használati rendeletekben történt változtatásokat is át kellett vezetni.

Új rendeletet alkottak a gyermekvédelem helyi rendszeréről. Ebben többek között pontosan meghatározzák, hogy a jövedelemhez kötött ingyenes gyermekétkeztetés igénylése esetén milyen mellékleteket kell benyújtani.

A Magyar Királyi 12. Tábori Tüzérosztály tolnai csapatzászlaja is bekerült a tolnai városi jelképek közé, miután a helyi jelképekről szóló rendeletet is módosították. Mint azt megírtuk, a tolnai tüzérek 1942-ben felavatott zászlaja megjárta a Don-kanyart és az Egyesült Államokat is, idén szeptemberben került végleg haza, Tolnára.
A rendelet másik módosításával kikerült a városi jelképek közül a polgármesteri vállszalag. További változás, hogy a Tolna név használatához (pl. vállalkozás, rendezvény esetében) ezentúl a polgármester engedélye szükséges.

Új rendelet született az önként vállalt egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során alkalmazott egyéb költségről is. A témakört eddig is szabályozta helyi rendelet. A változás csupán annyi, hogy a város által önként vállalt egészségügyi ellátásért (pl. vérvétel) a lakosság által fizetett díjat eddig térítési díjnak nevezték. Térítési díj azonban nem kérhető, mivel az ellenkezik a hatályos jogszabályokkal. Így a „térítési díj” helyett az „egyéb költség” kifejezést kell használni.

Megtörtént a 2018-as költségvetési rendelet 4. számú módosítása is. Erre az ingatlanértékesítésből származó bevételek, a pályázati támogatások, valamint a családtámogatáshoz kapcsolódó költségvetést érintő átvezetések miatt volt szükség.

Rendeletet alkottak a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos költségvetési támogatás elosztásának módjáról, feltételeiről. Mint ismeretes, a kormány azoknak a lakosoknak is egyszeri, 12 ezer forintos támogatást nyújt, akik a vezetékes gáztól, vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használnak. A városban összesen 262 ilyen háztartás nyújtotta be támogatási igényét, 3,144 millió forint összegben. A kormányhatározat szerint az önkormányzatoknak meg kell határozniuk a támogatás elosztásának, feltételeinek meghatározása. Ezért alkották meg és fogadták el ezt a rendeletet.

Önkormányzat
2019.06.12.

Döntések a májusi testületi üléseken

Önkormányzat
Döntések a májusi testületi üléseken
2019.06.20.

Testületi ülés 2019.
június 27. 15.00 óra

Önkormányzat
Testületi ülés 2019.
június 27. 15.00 óra
2019.07.12.

Döntések a júniusi testületi üléseken

Önkormányzat
Döntések a júniusi testületi üléseken
2019.07.26.

Rendkívüli testületi ülés
2019. július 30. (kedd) 8.00 óra

Önkormányzat
Rendkívüli testületi ülés
2019. július 30. (kedd) 8.00 óra
2019.08.09.

Döntések a júliusi rendkívüli testületi ülésen

Önkormányzat
Döntések a júliusi rendkívüli testületi ülésen
2019.09.10.

Döntések az augusztusi rendkívüli testületi ülésen

Önkormányzat
Döntések az augusztusi rendkívüli testületi ülésen
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár