Arckép | Kardok között nőtt fel

2017.08.29.

Öreg házak padlásait, pincéit, kamráit kutatja át Freund György, hogy gyűjteményét gyarapíthassa. Minden érdekli, ami Tolna város múltjával kapcsolatos.

Gramofon, kamásligomboló, Isonzót megjárt gyalogsági ásó, vajköpülő, az utolsó tolnai bárka orra (amit csigának, bőgőnek is neveznek), bilgeri csizma és hegyivadász bakancs. Mi köti össze ezeket a tárgyakat? Az, hogy Freund György tulajdonát képezik.
– Mindent megőrzök – mondja –, mert nem igaz, hogy ami régi, az automatikusan rossz lesz, és ki kell dobni.

Kép

Mintegy negyven pár, főként I. és II. világháborús, frontokat megjárt, katonai lábbeliből áll a tolnai gyűjtemény

Gyűjteményének jelentős része nemcsak kiállítási tárgy, hanem használatban lévő eszköz. Ő már akkor retró környezetet alakított ki, amikor ez még nem volt divat. Kapucsengője dróton rángatható százéves darab, csakúgy, mint konyhamérlege. Kerékpárja nyolcvan éve készült. Az egyik helyiségben faszenes vasalók sorakoznak a polcon, a másikban kardok kerültek a falra, s mellettük ott a tolnai huszárlaktanya jelzőkürtje. Ha kedve szottyan, télen huszárcsizmában jár.
– Tulajdonképpen régi iratok és tárgyak, megsárgult fényképek és patinás kardok között nőttem fel – meséli –, hisz otthon minden a múlt kutatásáról és dokumentálásáról szólt.

Kép

Freund György a csizmalevételt mutatja fakutya és pálca segítségével

Apja, az idősebb Freund György 2007-ben hunyt el. Pro Urbe díjas tolnai polgár volt, történelem–művészettörténet szakos tanár, helytörténész, a Városvédő Egyesület alapítója. Fiát is gyakran magával vitte ásatásokra és olyan gyűjtőutakra, amikor korosabb személyekkel készített riportokat. Részt vett többek között Tolna megye földrajzi neveinek összegyűjtésében is. Fia is helytörténetből írta a szakdolgozatát, amikor művelődésszervező diplomát szerzett. Eredeti szakmája karosszéria-lakatos, de pályafutása egyenruhás szervezetekhez, testületekhez kötődött. Dolgozott a tűzoltóságnál, a rendőrségnél és a honvédségnél is, mielőtt 2009-ben, a szolgálati időnek megfelelő, korkedvezményes nyugdíjba vonult. De 2012-ben ismét visszament a honvédséghez; tartalékos tisztként tevékenykedik. Jelenleg az alakuló félben lévő Tolna Járási Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század frissen kinevezett parancsnoka. (Katasztrófahelyzetben lesznek bevethetők.)
Freund György gyűjteményében természetesen egyenruhák is találhatók: magyarok, németek, szovjetek.

– Sok mindent csereberéltem, és sok mindent szereztem ingyen – mondja –, mert ami másnak kidobni való kacat, én azt elhozom az öreg házakból, ha megengedik, hogy szétnézzek a padláson, a pincében, a kamrában.

Amire legbüszkébb: a bakancs- és csizmagyűjteménye. A mintegy negyven pár lábbeli között százévesek is akadnak. Szeretné, ha egyszer ez a városi helytörténeti gyűjtemény része lehetne. A tolnai huszárlaktanyából származó csizmái is vannak. Felmenői – apai ágon – csizmakészítéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak. A II. világháború idején kaptak megrendelést a magyar, a német, és ahogy mozdult a front, a szovjet hadseregtől is. Az államosításkor aztán egy kockás papíron mindenüket „átvették”, még a szabásmintákat is elvitték, csak egy méterrúd maradt az egész üzletből.

Szerencsére a földi világ úgy működik, hogy a romokon előbb-utóbb mindig új élet virul. Az elkótyavetyélések után most az értékmegőrzés, az értéktárak összeállításának korát éljük. S ez kedvezhet a Freund György-féle, eddig magányos harcosoknak.

Közélet
2017.12.12.

Nem hagyja veszni, amiért megdolgozott

Közélet
Nem hagyja veszni, amiért megdolgozott
2017.12.13.

Akiknek nem a pénz az érték

Közélet
Akiknek nem a pénz az érték
2017.12.14.

A város karácsonyfái

Közélet
A város karácsonyfái
2017.12.14.

A nemzet ösztöndíjasa

Közélet
A nemzet ösztöndíjasa
2017.12.15.

Adomány a Tolnai Háló Közalapítvány részére

Közélet
Adomány a Tolnai Háló Közalapítvány részére
2017.12.15.

Már Tolnán is lehet adóügyeket intézni

Közélet
Már Tolnán is lehet adóügyeket intézni
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár