A szülőföld is fontos számára

2018.10.10.

Szereti a kísérletezést, hogy új dolgok szülessenek

Tolnai talentum - Pauli Anna, Munkácsy-díjas textilművész

Csak harmadszorra vették fel az Iparművészeti Főiskolára a tolnai származású Pauli Annát, aki aztán közel harminc évig ott tanított. Az ismert textilművészt 1985-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

Kép

Egy nehéz élet a könnyű kelmék között. Valami ilyesmi jut az ember eszébe, amikor a Munkácsy-díjas textiltervező, a nyugalmazott egyetemi tanár, Pauli Anna pályáján végigtekint. Tolnán nőtt fel, a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd az Iparművészeti Főiskolára jelentkezett, ahová csak harmadik nekifutásra vették fel. Később úgy alakult, hogy 1983-tól, 2012-es nyugdíjba vonulásáig tanított a főiskola (ma: Magyar Iparművészeti Egyetem) textil tanszékének szövött anyag szakán, amelynek 1990-től a tanszékvezető-helyettese lett. Mindig bátorította az elutasított felvételizőket: ne búsuljanak, akár még belőlük is lehet egyetemi tanár.
A főiskola előtt egy budapesti textilgyárban dolgozott, nem éppen kellemes munkahelyi légkörben. Diplomával a kezében megint kemény körülmények közé került. Azt mondja: emberi összeférhetetlenség miatt hagyta ott a lenipart. Ettől függetlenül máig a len a kedvenc alapanyaga. Utálja a sablonmunkát, szereti a kísérletezést. Fontosnak tartja, hogy szőnyegben, függönyben s egyéb textíliában valami új jöjjön létre, olyan, amit még mások nem csináltak. Ez az alkotás lényege. Mindig próbált saját festéssel, újszerű anyag-összeállításokkal érdekes felületeket létrehozni, illetve különféle építészeti struktúrákat áttenni az anyagba. Az építészet felé nyitás nem véletlenszerű. Pauli Anna férje és elsőszámú kritikusa ugyanis Oltai Péter Europa Nostra-díjas építész.

Kép

Pauli Anna az egyik kiállításán

A textilművészetben is nagy csábítás a piacra való termelés. A tolnai alkotó szerint ennek nem szabad engedni. A kreativitást kell előtérbe helyezni, a nehezebb utat választva, mert a tömegtermelés a szakmaiság rovására megy.
Budapesten 1989-ig élt Pauli Anna, aztán a művészek városába, Szentendrére költözött, és férjével megnyitotta a Péter-Pál Galériát. Lehetőséget adtak ismert kollégák, sőt diákok munkáinak bemutatására is. Esetenként külföldi – cseh, norvég, horvát – művészek is kiállítottak náluk.

Nemzetközi ismertségét részben ennek, részben oktatói munkásságának, részben pedig annak köszönheti Pauli Anna, hogy ő is viszonylag sokszor megfordult külföldön. Ösztöndíjasként is, kiállítóként is. Találkozhatott, együtt gondolkodhatott, együtt alkothatott a szakmájában legjobb kortársaival.

Nemcsak a nagyvilágban való forgolódás, a szülőföld is fontos számára. Olykor még visszajár Tolnára, például elszármazottak találkozójára, s rokonai is élnek itt. Még kiállítást is vállalt a városban, 2000-ben, egy finnországi és egy észtországi tárlata között.

Wessely
Fotó: Rühl Gizella

Közélet
2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
2017.11.06.

Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta

Közélet
Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár