Kitört az uszodaláz Tolnán

2016.05.26.

Tolna | Szerdán lerakták a tolnai tanuszoda alapkövét. A létesítmény jövő februárra készülhet el, a tavasz folyamán várhatóan birtokba vehetik az úszni vágyók.

Az új tolnai tanuszoda szerdai alapkő letételi ünnepségén még a szárazföldi „struccok táncát" adták elő a Wosinsky iskola kisdiákjai. Horváth István honatya viszont reményét fejezte ki, hogy jövő tavasszal már „vízicsibék" produkciójának tapsolhat a közönség - a létesítmény átadásakor. Amellyel szerinte több évtizedes adósságot törleszt a mostani kormány a tolnaiaknak.

Tény, hogy a város közvéleménye nagyon várja a tanuszoda elkészültét. Erről beszélt Appelshoffer Ágnes polgármester is. Mint fogalmazott, egy olyan, a Dunához ezer szállal kötődő településen, mint Tolna, sokkal többet jelent a víz, az ahhoz kapcsolódó tevékenységek, mint az ország más tájain. Nem csoda, hogy a tolnai tanuszoda építésének első hírére, 2014 tavaszán csillapíthatatlan „uszodaláz" tört ki a városban, és az építkezés megkezdését türelmetlen izgatottsággal várták a helyiek.

Kép

Az alapkő-letételi ünnepségen Horváth István, Appelshoffer Ágnes (középen) és dr. Boros Anita helyezte el az időkapszulát

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy Tolnán a múlt század első felében igen aktív és eredményes úszóélet folyt, remek úszókkal, vízilabdásokkal, hatalmas szurkolótáborral. Az akkori uszoda gerendákra és tutajokra épült, a holtág vizében. 1955-ben konkrét tervek készültek egy fedett létesítmény építésére, ám anyagi okokból ebből nem lett semmi. A holtági uszoda 1958-ban bezárt, a Holt-Duna rossz vízminősége miatt.

Az azóta eltelt időben többször is felröppentek hírek egy esetleges uszodaépítésről, kevés realitással. 2014-ben, a kormány Nemzeti köznevelési infrastruktúra fejlesztési programja meghirdetése után viszont kézzelfogható közelségbe került a tolnai uszoda. A helyi képviselő-testület véleménye is az volt, hogy a lehetőséget meg kell ragadni, még ha sokba kerül is. Időközben kiderült, hogy az eredetinél kedvezőbbek a feltételek a város számára: bár az önkormányzatnak így is több tízmillió forintot kell költenie a beruházásra, a költség zömét az állam állja, ahogy a majdani üzemeltetést is.

A tegnapi ünnepségen beszédet mondott dr. Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár is. Méltatta a kormány nagyszabású sportingatlan fejlesztési programját, amilyenre az elmúlt száz évben nem volt példa. Mint mondta, a sportolási lehetőségeket helyben, vidéken is biztosító új uszodák, sportcsarnokok az esélyegyenlőség jegyében, az egészséges életmódhoz való hozzájárulás érdekében épülnek.

Kép

A tanuszoda a volt laktanyai terület újabb gyöngyszeme lehet (Fotók: Mártonfai Dénes)

A kihasználtsággal nem lesz gond

A tolnai tanuszoda a gimnázium mögötti területen épül. Makovecz-stílusban tervezték. Benne egy 25x15 méteres, 1,9 méter mély, 6 pályás, feszített víztükrű nagymedence és egy 10x6 méteres, 0,8 méter mélységű tanmedence is helyet kap, így nem csak iskolai, hanem óvodai úszásoktatásra is alkalmas lesz. A medencetér oldalfalai levehetőek, így a tanuszoda nyáron strandként is működhet.
A létesítményt a tervek szerint munkaidőben a Tolnai járás településeinek - Tolna, Fadd, Bogyiszló, Fácánkert - oktatási intézményei használhatják. Az ezen kívül eső időben pedig sportegyesületek, magánszemélyek vehetik igénybe. Kihasználtságával vélhetően nem lesz probléma.
A beruházás közel 340 millió forintba kerül. A kivitelező a budapesti Vitrivius Építő Kft. A kivitelezés befejezési határideje 2017. február 20.

2016. május 25. teol.hu/Steinbach Zsolt

Közélet


Tolnai tanuszoda alapkőletétel

2017 tavasz folyamán várhatóan birtokba vehetik az úszni vágyók.

2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
2017.11.06.

Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta

Közélet
Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár