Kitört az uszodaláz Tolnán

2016.05.26.

Tolna | Szerdán lerakták a tolnai tanuszoda alapkövét. A létesítmény jövő februárra készülhet el, a tavasz folyamán várhatóan birtokba vehetik az úszni vágyók.

Az új tolnai tanuszoda szerdai alapkő letételi ünnepségén még a szárazföldi „struccok táncát" adták elő a Wosinsky iskola kisdiákjai. Horváth István honatya viszont reményét fejezte ki, hogy jövő tavasszal már „vízicsibék" produkciójának tapsolhat a közönség - a létesítmény átadásakor. Amellyel szerinte több évtizedes adósságot törleszt a mostani kormány a tolnaiaknak.

Tény, hogy a város közvéleménye nagyon várja a tanuszoda elkészültét. Erről beszélt Appelshoffer Ágnes polgármester is. Mint fogalmazott, egy olyan, a Dunához ezer szállal kötődő településen, mint Tolna, sokkal többet jelent a víz, az ahhoz kapcsolódó tevékenységek, mint az ország más tájain. Nem csoda, hogy a tolnai tanuszoda építésének első hírére, 2014 tavaszán csillapíthatatlan „uszodaláz" tört ki a városban, és az építkezés megkezdését türelmetlen izgatottsággal várták a helyiek.

Kép

Az alapkő-letételi ünnepségen Horváth István, Appelshoffer Ágnes (középen) és dr. Boros Anita helyezte el az időkapszulát

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy Tolnán a múlt század első felében igen aktív és eredményes úszóélet folyt, remek úszókkal, vízilabdásokkal, hatalmas szurkolótáborral. Az akkori uszoda gerendákra és tutajokra épült, a holtág vizében. 1955-ben konkrét tervek készültek egy fedett létesítmény építésére, ám anyagi okokból ebből nem lett semmi. A holtági uszoda 1958-ban bezárt, a Holt-Duna rossz vízminősége miatt.

Az azóta eltelt időben többször is felröppentek hírek egy esetleges uszodaépítésről, kevés realitással. 2014-ben, a kormány Nemzeti köznevelési infrastruktúra fejlesztési programja meghirdetése után viszont kézzelfogható közelségbe került a tolnai uszoda. A helyi képviselő-testület véleménye is az volt, hogy a lehetőséget meg kell ragadni, még ha sokba kerül is. Időközben kiderült, hogy az eredetinél kedvezőbbek a feltételek a város számára: bár az önkormányzatnak így is több tízmillió forintot kell költenie a beruházásra, a költség zömét az állam állja, ahogy a majdani üzemeltetést is.

A tegnapi ünnepségen beszédet mondott dr. Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár is. Méltatta a kormány nagyszabású sportingatlan fejlesztési programját, amilyenre az elmúlt száz évben nem volt példa. Mint mondta, a sportolási lehetőségeket helyben, vidéken is biztosító új uszodák, sportcsarnokok az esélyegyenlőség jegyében, az egészséges életmódhoz való hozzájárulás érdekében épülnek.

Kép

A tanuszoda a volt laktanyai terület újabb gyöngyszeme lehet (Fotók: Mártonfai Dénes)

A kihasználtsággal nem lesz gond

A tolnai tanuszoda a gimnázium mögötti területen épül. Makovecz-stílusban tervezték. Benne egy 25x15 méteres, 1,9 méter mély, 6 pályás, feszített víztükrű nagymedence és egy 10x6 méteres, 0,8 méter mélységű tanmedence is helyet kap, így nem csak iskolai, hanem óvodai úszásoktatásra is alkalmas lesz. A medencetér oldalfalai levehetőek, így a tanuszoda nyáron strandként is működhet.
A létesítményt a tervek szerint munkaidőben a Tolnai járás településeinek - Tolna, Fadd, Bogyiszló, Fácánkert - oktatási intézményei használhatják. Az ezen kívül eső időben pedig sportegyesületek, magánszemélyek vehetik igénybe. Kihasználtságával vélhetően nem lesz probléma.
A beruházás közel 340 millió forintba kerül. A kivitelező a budapesti Vitrivius Építő Kft. A kivitelezés befejezési határideje 2017. február 20.

2016. május 25. teol.hu/Steinbach Zsolt

Közélet


Tolnai tanuszoda alapkőletétel

2017 tavasz folyamán várhatóan birtokba vehetik az úszni vágyók.

2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
2018.02.06.

Jézusom, én egy nő vagyok?

Közélet
Jézusom, én egy nő vagyok?
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár