Valami bűzlik Tolnán! De mi?

2017.06.29.

TOLNA | A tolnai szennyvíztelep üzemeltetője elkötelezett abban, hogy orvosolja a létesítmény okozta szaghatást – hangzott el a tolnai városházán tartott egyeztetésen.

Mint arról korábban beszámoltunk, Tolnán évtizedeken keresztül problémát jelentett a szennyvíztelepi szag. A tervek szerint a környezetszennyezés megszüntetése mellett ezt a gondot is megoldotta volna az a több mint kétmilliárd forintos beruházás, amelynek során korszerűsítették, átalakították a telepet. A 2014 őszi átadás után egy ideig meg is szűnt a bűz, ám azóta a város egyes területein ismét igen zavaróvá vált a szag, amely sokak szerint a korábbinál is kellemetlenebb.

A májusi testületi ülésen a szennyvíztelepet üzemeltető cég, az ERÖV Zrt. vezetője a polgármester kérésére részletesen beszámolt arról, milyen intézkedéseket tesznek a probléma orvoslására. Ezek az információk több médiumban is megjelentek, ezzel együtt a témában – civil szervezésben – lakossági fórumot hívtak össze múlt péntekre a szennyvíztelep elé. Az eseményen mintegy negyvenen jelentek meg a közelben lakók közül. Az önkormányzat részéről két képviselő, Straubinger Ferenc és Sterczné Asztalos Zsuzsanna volt jelen. A helyszínen abban állapodtak meg, hogy a lakosság kérdéseit összeírják, és azokra e hét elején, a városházán adnak választ a szakemberek.

Kép

A korszerűsített tolnai szennyvíztelepet 2014-ben adták át, a bejáráson részt vettek a könyékbeli polgármesterek is (Fotó: Mártonfai Dénes)

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a városházi egyeztetésen ott volt az ERÖV Zrt. vezérigazgatója, Artim Andrásné és a cég műszaki vezérigazgató-helyettese, Katona Ferenc, illetve a lakossági fórum kezdeményezője, továbbá a fórumon részt vett két képviselő, valamint a polgármester mellett Ezerné dr. Huber Éva jegyző és Berta Zoltán alpolgármester.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a probléma felmerülése óta folyamatosan egyeztetnek az üzemeltetővel, az ERÖV Zrt. pedig a kezdetektől konstruktívan áll a kérdéshez, jóllehet a problémáért nem az üzemeltető és nem az önkormányzat a felelős.

A lakosság által felvetett kérdésekre válaszolva az ERÖV részéről elhangzott: téves az az állítás, hogy a cég semmit nem tett a bűzhatás csökkentéséért. Az üzemeltető a probléma megjelenése óta keresi, hogy mi okozza a gondot, illetve teszteli azokat a beavatkozási lehetőségeket, amelyekkel csökkenteni lehet a szaghatást. Eddig például négy különféle adalékanyag alkalmazását próbálták ki. Gyors változást ugyanakkor nem lehet elérni, tekintve, hogy a technológiai ciklus 24-48 nap, egy-egy beavatkozás eredményét csak ennyi idő múltán lehet lemérni.
Az üzemeltető azt is leszögezte: nem csupán tüneti kezelésre törekednek, hanem a probléma kiváltó okát szeretnék megszüntetni. Az egyik legfőbb gond, hogy a távolabbi településekről Tolnára érkező szennyvíz a kívánatosnál jóval több időt tölt a vezetékben és ott bomlásnak indul. Ennek kivédésére – a május végi testületi ülésen elhangzott tájékoztató szerint – szellőztetőberendezést építenek be két, Tolnától távolabb levő átemelőbe. Az egyiket a múlt héten üzemelték be, a másik készülék beszerelésére egy-két héten belül sor kerül. Ezek pozitív hatása, tekintettel a technológiai ciklus hosszára, a későbbiekben fog jelentkezni.

Nyílt nap lesz

A tapasztalatok szerint az eddigi változtatások nyomán a korábbinál ritkábban, illetve a város kisebb területén jelentkezik a bűz. Azzal együtt, hogy nyilvánvalóan a telep közelében lakók vannak a leginkább kitéve a szaghatásnak, ami a telep közelében a legerősebb. Artim Andrásné hangsúlyozta: cégük elkötelezett a gond orvoslását illetően, addig keresik a megoldást, amíg meg nem szüntetik a problémát. Reményét fejezte ki, hogy az ősz folyamán, a tolnai szennyvíztelepen tartandó nyílt napon az elért eredményekről részletes tájékoztatást tud majd nyújtani.

2017. június 28. Steinbach Zsolt

Közélet
2017.04.26.

Ösvényt vág a gép a hínármezőben

Közélet
Ösvényt vág a gép a hínármezőben
2017.04.29.

Péntek délelőtt holtan találták

Közélet
Péntek délelőtt holtan találták
2017.05.01.

Jelenteni kell, ha megsérült a kuka!

Közélet
Jelenteni kell, ha megsérült a kuka!
2017.05.10.

Jó szó mindig akad, azzal kell gazdálkodni

Közélet
Jó szó mindig akad, azzal kell gazdálkodni
2017.05.12.

Első körben négy tervezett fejlesztés nyert

Közélet
Első körben négy tervezett fejlesztés nyert
2017.05.15.

Felújították a Wosinsky-síremléket

Közélet
Felújították a Wosinsky-síremléket
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár