Vezéregyéniség a konyhában

2017.03.09.

RÜGYFAKADÁS - Éliás Bettina tehetséges szakács

Egy tolnai lány a szekszárdi vendéglátó középiskola végzőseinek legjobbja. Hamarosan szakmai versenyeken is indul.
Nem is tudja Éliás Bettina, hogy milyen szerencsés. Kortársai, a végzős tizenkettedikesek többsége még vacillál, némelyiküknek meg fogalma sincs, hogy merre induljon, milyen pályát válasszon. Ő viszont mindenféle szülői, rokoni ráhatás, erőltetés nélkül rátalált a mesterségére. Szakács lesz.

Kép

Otthon, hétvégéken többnyire már Éliás Bettina főz (Fotó: Gottvald Károly)

Édesanyja bolti eladó, édesapja mezőőr, nővére tanítónő. A főzés iránti szeretet, a főzéshez való tehetség a semmiből jött - ahogy a legnagyobb költőknél a rímfaragási képesség.

Mesterszakács szeretne lenni

Kislány korában szívesen segédkezett otthon a konyhában, s mára változott a szereposztás. Bettina főz, a járulékos feladatok - előkészítés, mosogatás - édesanyjára maradnak. A szekszárdi középiskolában is ugyanilyen vezéregyéniség. A főzési gyakorlatokon tizenketten vesznek részt, s általában ő osztja szét a tennivalókat, vállalva, elvégezve a munka dandárját.
Szakács és pincér végzettséget szerez. Az idén érettségizik, aztán még egy évet ráhúz a technikusi képesítésért. Idővel mesterszakács szeretne lenni, mint oktatója és példaképe, a szintén tolnai Manzinger László.

Gyakorlat és érzék

A tehetség: isteni adomány. Egy szakma mesterfogásinak elsajátítása: szorgalom és hozzáállás kérdése. Tehetség és szorgalom. Ha valakiben mindkettő megvan, az az igazi. Abból lesz jó színész, jó szobrász, jó ételköltemények készítője.
Éliás Bettina nem egy stresszelős alkat. Ha megkapja a feladatot, nekiáll és elvégzi. Nem sokat méricskél; érzéke van ahhoz, hogy miből mennyi kell három, hat, tíz vagy húsz személynek. Persze a szakirodalomban is otthon van; gyűjti és gyakran forgatja a szakácskönyveket.
Az iskolában elkészített ételek többségét hét végén otthon is megfőzi. Ez is egyfajta gyakorlatszerzés.
Indult a felkészítése egy könnyű levessel, s lassacskán eljutottak a kijevi csirkemellig. Sütni is szeret. Kuglófot és Fekete-erdő tortát is tett már a család asztalára.

Érdemjegyei szép, pocakos ötösök, és a nyári gyakorlatai is kitűnően sikerültek. Egyik évben a faddi D&K Panzióban, másik évben a tolnai Galéria Étteremben dolgozott.

Miután megszerezte a végzettséget, szakmai versenyeken is bizonyítani akarja a tudását. A televíziós műsorkínálaton is látszik, hogy a gasztronómia egyre nagyobb teret nyer. S aki magas fokon műveli a fakanálforgatás tudományát, azt nem kerüli el a siker.

Wessely

Közélet
2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
2018.02.06.

Jézusom, én egy nő vagyok?

Közélet
Jézusom, én egy nő vagyok?
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár