Tolnai szervezetek díja

2017.01.22.

Öt kitüntetett, aki sokat tett a megye művészetéért

Tolna | Immár 18. alkalommal adták át „A Tolna megye művészetéért" plaketteket a tolnai MAG-Házban.

„A Tolna megyei művészetért" díjat három tolnai gyökerű civil szervezet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) tolnai csoportja, a „Kézjegy" Tolnai Tollforgatók Klubja és a Bárka Művészeti Szalon alapította 2000-ben, alkotók és művészetpártolók jutalmazására. Az alapító okiratban rögzített elveknek megfelelő kritériumok alapján évente öten vehetik át az ezüstplakettet, amelyet Mözsi Szabó István grafikájának felhasználásával Barsi Péter ékszerész készít, a díszoklevél pedig Könyv István János munkája.

Kép

A díjátadó szervezetek vezetői: Lönhárd Ferenc (Bárka Szalon), dr. Saramó Márta (KÉSZ), Wessely Gábor (Kézjegy klub).

Dr. Saramó Márta, az elismerést alapító egyik szervezet, a KÉSZ tolnai csoportja elnöke elmondta: évente öt, összesen száz plakettet terveznek kiadni. 2019-ben lesz az utolsó ilyen díjátadó.

Az ünnepségeken az előző évi díjazottak szoktak műsort adni. A tavalyiak közül az Alisca Brass Band betegség miatt nem tudott jelen lenni, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület négy táncosa viszont fellépett.

A díjátadókon az aktuális Kézjegy antológiából is elhangzanak szemelvények. Idén a 22. Kézjegy volt soron, a kötetből Link Réka Anna, a tolnai gimnázium diákja olvasott fel.

Kép

Díjazottak: Kajsza Béla a Gagliarda Kamarakórus képviseletében, Vékonyné Pancza Ibolya nyugalmazott iskolaigazgató, kiállításszervező, Schubert Péter tipográfus, grafikus, dr. Balázs Kovács Sándor főmuzeológus, Sárköz-kutató, Fittné Szilvássy Ildikó paksi költő.

Schubert Péter, szekszárdi tipográfus igényes alkotói és oktatói munkásságáért kapta meg az elismerést. Évekig a nyomdaiparban dolgozott, majd megalapította saját cégét. Korábban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen ad órákat. Munkásságáért korábban a Tótfalusi Kis Miklós-díjat is megkapta.

Fittné Szilvássy Ildikó, paksi költő verseiért és az ifjú tehetségek felkutatásáért érdemelte ki a díjat. Versei több antológiában és folyóiratban is olvashatóak. Saját kötete, a Tündérszövet, 2012-ben jelent meg. Tanárként az irodalom iránt érdeklődő fiatalok menedzselésére is sok energiát fordít.

A szekszárdi Gagliarda Kamarakórusnak hazai és külföldi fellépéseiért ítélték oda a plakettet. A 2000-ben alapított kórus első karnagya Anducska Adrienn, jelenleg dr. Szabó Szabolcs. 2005-ben fesztiválkórus, 2012-ben hangversenykórus minősítést szereztek. 2013-ban megkapták a „Közjóért" kitüntetést. A plakettet az együttes tagja, Kajsza Béla vette át. Vékonyné Pancza Ibolya, szekszárdi iskolaigazgató a kultúrát menedzselő munkásságáért részesült elismerésben. Középiskola-igazgatóként tíz éven át adott lehetőséget művészek bemutatkozására Szekszárdon, a Kelemen Galéria, majd a VIP Galéria kiállításai révén.

Dr. Balázs Kovács Sándor főmuzeológus hagyománykutató, hagyományőrző munkásságáért kapta a díjat. Sokat foglalkozik Tolna megye és a Sárköz történetének, néprajzának kutatásával. Jelentős érdemei vannak abban, hogy a Sárköz és a Bukovinai Székely Betlehemes felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára.

2017. január 21. Steinbach Zsolt
Fotók: Rühl Gizella

Kultúra
2018.01.20.

Alsó tagozatos vers- és prózamondás

Kultúra
Alsó tagozatos vers- és prózamondás
2018.01.23.

Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések

Kultúra
Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések
2018.01.25.

Újabb anyagokkal bővült az értéktár

Kultúra
Újabb anyagokkal bővült az értéktár
2018.01.25.

Pike 1976 óta nyomja a bulit

Kultúra
Pike 1976 óta nyomja a bulit
2018.01.29.

Hamupipőke cipőt próbált a színpadon

Kultúra
Hamupipőke cipőt próbált a színpadon
2018.02.01.

Átalakultak az olvasási szokások

Kultúra
Átalakultak az olvasási szokások
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár