Tolnai szervezetek díja

2017.01.22.

Öt kitüntetett, aki sokat tett a megye művészetéért

Tolna | Immár 18. alkalommal adták át „A Tolna megye művészetéért" plaketteket a tolnai MAG-Házban.

„A Tolna megyei művészetért" díjat három tolnai gyökerű civil szervezet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) tolnai csoportja, a „Kézjegy" Tolnai Tollforgatók Klubja és a Bárka Művészeti Szalon alapította 2000-ben, alkotók és művészetpártolók jutalmazására. Az alapító okiratban rögzített elveknek megfelelő kritériumok alapján évente öten vehetik át az ezüstplakettet, amelyet Mözsi Szabó István grafikájának felhasználásával Barsi Péter ékszerész készít, a díszoklevél pedig Könyv István János munkája.

Kép

A díjátadó szervezetek vezetői: Lönhárd Ferenc (Bárka Szalon), dr. Saramó Márta (KÉSZ), Wessely Gábor (Kézjegy klub).

Dr. Saramó Márta, az elismerést alapító egyik szervezet, a KÉSZ tolnai csoportja elnöke elmondta: évente öt, összesen száz plakettet terveznek kiadni. 2019-ben lesz az utolsó ilyen díjátadó.

Az ünnepségeken az előző évi díjazottak szoktak műsort adni. A tavalyiak közül az Alisca Brass Band betegség miatt nem tudott jelen lenni, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület négy táncosa viszont fellépett.

A díjátadókon az aktuális Kézjegy antológiából is elhangzanak szemelvények. Idén a 22. Kézjegy volt soron, a kötetből Link Réka Anna, a tolnai gimnázium diákja olvasott fel.

Kép

Díjazottak: Kajsza Béla a Gagliarda Kamarakórus képviseletében, Vékonyné Pancza Ibolya nyugalmazott iskolaigazgató, kiállításszervező, Schubert Péter tipográfus, grafikus, dr. Balázs Kovács Sándor főmuzeológus, Sárköz-kutató, Fittné Szilvássy Ildikó paksi költő.

Schubert Péter, szekszárdi tipográfus igényes alkotói és oktatói munkásságáért kapta meg az elismerést. Évekig a nyomdaiparban dolgozott, majd megalapította saját cégét. Korábban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen ad órákat. Munkásságáért korábban a Tótfalusi Kis Miklós-díjat is megkapta.

Fittné Szilvássy Ildikó, paksi költő verseiért és az ifjú tehetségek felkutatásáért érdemelte ki a díjat. Versei több antológiában és folyóiratban is olvashatóak. Saját kötete, a Tündérszövet, 2012-ben jelent meg. Tanárként az irodalom iránt érdeklődő fiatalok menedzselésére is sok energiát fordít.

A szekszárdi Gagliarda Kamarakórusnak hazai és külföldi fellépéseiért ítélték oda a plakettet. A 2000-ben alapított kórus első karnagya Anducska Adrienn, jelenleg dr. Szabó Szabolcs. 2005-ben fesztiválkórus, 2012-ben hangversenykórus minősítést szereztek. 2013-ban megkapták a „Közjóért" kitüntetést. A plakettet az együttes tagja, Kajsza Béla vette át. Vékonyné Pancza Ibolya, szekszárdi iskolaigazgató a kultúrát menedzselő munkásságáért részesült elismerésben. Középiskola-igazgatóként tíz éven át adott lehetőséget művészek bemutatkozására Szekszárdon, a Kelemen Galéria, majd a VIP Galéria kiállításai révén.

Dr. Balázs Kovács Sándor főmuzeológus hagyománykutató, hagyományőrző munkásságáért kapta a díjat. Sokat foglalkozik Tolna megye és a Sárköz történetének, néprajzának kutatásával. Jelentős érdemei vannak abban, hogy a Sárköz és a Bukovinai Székely Betlehemes felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára.

2017. január 21. Steinbach Zsolt
Fotók: Rühl Gizella

Kultúra
2017.07.19.

Huszonnégy év, negyvennégy könyv

Kultúra
Huszonnégy év, negyvennégy könyv
2017.07.30.

Laki Erzsébet festő kiállítása

Kultúra
Laki Erzsébet festő kiállítása
2017.08.05.

Kiszorulnak az őshonos fajok

Kultúra
Kiszorulnak az őshonos fajok
2017.08.08.

Sárkányhajós és könyvszobrász

Kultúra
Sárkányhajós és könyvszobrász
2017.08.10.

A zenével könnyen lehet adni

Kultúra
A zenével könnyen lehet adni
2017.08.14.

Dupla viszki, jég helyett némi esővel

Kultúra
Dupla viszki, jég helyett némi esővel
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár