Egy sokoldalú világbajnok

2017.01.17.

RÜGYFAKADÁS - Mérnök lesz, de lehet, hogy cukrász

Most induló, Rügyfakadás című sorozatunkban tehetséges tolnai fiatalokat mutatunk be. Első alanyunk Rácz Dániel, aki nem csak a különféle tanulmányi és sportversenyeken, de még a konyhában is megállja a helyét.

Ikozaéder. Ez a szó egy olyan geometriai alakzatot jelöl, amely nem kevesebb, mint húsz szabályos háromszögből áll. Az ikozaéder az öt ún. szabályos test egyike. A tolnai gimnázium tizenegyedikes diákja, a Tolna Város Jó Tanulója - Jó Sportolója Kitüntető Díjat eddig ötször elnyert Rácz Dániel biztosan ismeri ezt a kifejezést, ami több szempontból illik is rá. Mert a 17 éves gimnazista egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy sokoldalú. Akárcsak egy ikozaéder.

Kép

Ezen kevéssé ismert matematikai kifejezés felemlegetése azért is kézenfekvő Dani esetében, mert az ő sokoldalúságának a matematika az egyik fontos felülete. Már alsó tagozatos korában indult matekversenyeken, mi több: negyedikesként és ötödikesként is 7. lett a Curie matekverseny országos döntőjében.

Egy négyes kémiából

Hetedikben, immár gimnazistaként, egy másik matekversenyen megyei 3. lett, mindössze egy ponttal maradt le az országos döntőről. Rá egy évre ugyanezen a versenyen megyei 2. lett. Azóta is minden évben ott van a megye, illetve a régió legjobb matekosai között. Igaz, az elmúlt években energiáit erőteljesebben a sportra koncentrálta, annak is egy különleges sokoldalúságot kívánó ágára.
De maradjunk még a tanulásnál! Dani nem csak a matematikát szereti, hanem szinte minden tantárgyat. Szerepelt már történelem-, fizika-, sőt kémiaversenyen is. Egészen 9. osztályig kitűnő volt, bizonyítványait egyetlen négyes sem csúfította el. Aztán kilencedikben, félévkor kémiából 4-est kapott. Azt mondja, különösebben nem rázta meg a dolog, év végén mindenesetre már megint kitűnő volt. Azóta is az, előreláthatólag így lesz ez most félévkor is.

Dani sokoldalúsága megmutatkozott a zenében is. Elsős korában kezdte a szolfézst és a furulyát, aztán hamarosan tenorkürtre váltott. Igen fiatalon, már negyedikesként bekerült a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekarba, amelynek két évig tagja volt. Annak, hogy ma már nem zenél, a már korábban is említett sport az oka. Mert hát egy igazán sokoldalú fiatal általában valamelyik sportágban is sikeres tud lenni.

A Jóisten is neki teremtette

Dani esetében viszont maga a sport is „sokoldalúsítva" van. 5 évesen úszni kezdett Szekszárdon, hét évesen már igazolt versenyző volt. Az előzmények ismeretében talán nem meglepő, hogy pont a legsokoldalúbb felkészültséget igénylő vegyesúszásban volt a legjobb. Nyolc évesen pedig a kajakot is elkezdte. Egy évig párhuzamosan csinálta a kettőt, aztán a kajak mellett döntött. Ez utóbbi sportágban országos bajnokságon négyszer lett 2. és háromszor 3. Országos diákolimpiákról két arany, egy ezüst és öt bronzérme van. De a legnagyobb sikereit egy harmadik sportágban aratta, amelyben - mondanunk sem kell - egyenesen elengedhetetlen a sokoldalúság. Ez a quadratlon, amely úszásból, kerékpározásból, kajakozásból és futásból áll. Mondhatni tehát, hogy a quadratlont a Jóisten is Rácz Dánielnek teremtette.
2014-ben indult az első ilyen versenyén Szűcs Fatimával, vegyesváltóban, a Balatonon, mindjárt egy 3. helyet elcsípve a felnőtt férfiak mezőnyében. 2015-ben döntött úgy, hogy a quadratlon lesz a fő sportága. Abban az évben, az első egyéni versenyén 2. lett az országos bajnokságon a nála idősebbek között. Aztán 2015 nyarán a szlovákiai sprint világbajnokságon 2. lett, a Balatonon rendezett sprint Európa-bajnokságot pedig megnyerte. Tavaly folytatódott a sikersorozat, a középtávú VB-n 2. lett, a sprint VB-n és a sprint EB-n viszont nem talált legyőzőre korosztályában, ahogy az országos bajnokságon sem.

Bírja a gyűrődést

Mint már volt szó róla, energiái jelentős részét leköti az edzés. Alapozási időszakban egy héten 12-14 tréningje van, nyáron akár 16 is. Általában két kajak edzés (maximum kb. 15 kilométer/edzés), két úszás (max. 3 km/edzés), három kerékpár (max. 75 km/edzés), három futás (max. 15 km/edzés) fér bele egy hétbe, ezeket erősítés, illetve kombinált edzés egészíti ki. Idén öt komoly versenye lesz, célja, hogy a középtávú VB-t is megnyerje az ifjúságiak között, illetve, hogy mindenhol maximális teljesítményt nyújtson. A hosszú távú célkitűzés a felnőtt világbajnoki cím. Még hat éve van, hogy beleerősödjön abba a korosztályba.

Meglepő lenne persze, ha Dani a továbbiakban már csak erre az egy dologra koncentrálna. Készül ugyanis a jövő tanévben esedékes érettségire, aztán egyetemre megy, Győrbe, vagy Pestre, mérnök-informatikus szakra. De az ikozaéder-szindróma ebben az esetben is tetten érhető nála. A diploma megszerzése után nem feltétlenül és kizárólag az ott megszerzett tudást hasznosítaná. Dani ugyanis cukrászként is el tudná képzelni magát. Sőt, ha lehetne választani, most úgy gondolja, hogy legszívesebben egy kávézót nyitna.
A fiú ugyanis a konyhában is megállja a helyét, évek óta nagyon szeret főzni és főleg sütni. Barátai szerint a csokitortája különösen „ott van". Családi eseményekre ő készíti az édességeket, és egyik felnőtt ismerőse megkérte, hogy az esküvőjére ő csináljon neki tortát.

Ám ahogy egy térbeli alakzatnak, úgy egy fiatalembernek is véges számú oldala van. Dani például labdajátékokban nem tör babérokra. Ahogy nem pályázik az éjszaka királya címre sem. Azt mondja, lehet, hogy egyszer meg fogja bánni, hogy ennyi energiát öl a sportba és a tanulásba, miközben a szórakozásra, a bulizásra, az úgymond magánéletre nem sok ideje marad. De úgy érzi, ez nem túl nagy lemondás, hiszen bírja a gyűrődést, sokáig terhelhető. És most így érzi jól magát a bőrében.

Mondhatnánk úgy is: a sokoldalúság gyönyörködtet.

Közélet
2018.01.18.

Költözés előtt a tolnai CivilHáz

Közélet
Költözés előtt a tolnai CivilHáz
2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár