Jó érzés tudni, hogy mi miért van

2017.06.12.

RÜGYFAKADÁS – Horváth Kitti, a sokoldalú tehetség vegyésznek készül

Osztálytársai bátran kérdezhetik, akár a buszon utazik, vagy az utcán sétál, bármilyen helyzetben pillanatokon belül küldi a választ a problémás matematikai, fizikai, esetleg kémiai kérdésekre. Horváth Kitti, a tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tizedikes tanulója sokoldalú tehetség.

Kép

Kitti a Wosinsky Mór Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, de matematikából csak a gimnáziumban, hetedikes korától jelentkeztek kimagasló eredményei. Osztályfőnöke és egyben matematika-, fizikatanára, Oberländer Sándorné szerettette meg vele a matekot. Rendszeresen részt vesz matematika-, kémia- és fizikaversenyeken, földrajzból is versenyzett már. Úgy tapasztalta, hogy a természettudományos megmérettetéseken általában 20-80% a nemek aránya a fiúk javára. Az is előfordult, hogy egy matekversenyen egyedül ő volt lány. Észrevette, hogy a tudományos életben is kevésbé jellemző a nők jelenléte. Ő mégis vegyész szeretne lenni, mégpedig a szervetlen kémia területén munkálkodna. Nagyon érdekli az anyagok felépítése, apró részecskéi, és az, hogy mi eredményezi a változásukat, egymásra hatásukat. – Jó érzés tudni, hogy mi miért van – mondta Kitti.

A Szegedi Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni. Matematikából az algebra érdekli leginkább és a valószínűségszámítás. – A geometria is megy, de nem annyira tökéletesen – árulta el Kitti.

A fizikát is érdekesnek találja. Ugyanakkor a humán tárgyak nem tartoznak a kedvencei közé, hiszen a történelmet például nem elég „csak” megérteni, memorizálni kell a sok évszámot. A bizonyítványa azonban ezzel együtt is kitűnő.
Kitti nemcsak a reáltárgyakban jeleskedik, de óvodás kora óta zenét is tanul Schmidt Zoltánné, Magdi néninél, későbbi szolfézstanáránál, nem kevesebb sikerrel. Ez a lélekhez szóló művészeti ág azóta is kíséri. Bár már 8. osztályos korában letette az alapvizsgát a zeneiskolában, ma is zongorázik Dobai Tamásnénál, és tagja a zenede énekkarának. Háromszor vett részt a megyei szolfézsversenyen, és mindháromszor 3. helyezést ért el. Többször indult zongoraversenyen is. Legutóbb márciusban, a tolnai zeneiskolában megrendezett négykezes találkozón, amelyen Ziegenheim Lucával közös produkciójukat arany minősítéssel értékelték. 2016-ban pedig Fusz János-díjjal ismerték el zenei tevékenységét. Ha fáradt, vagy le akarja vezetni a feszültséget, ma is gyakran zongorázik.

Szabadidejében szívesen olvas tudományos könyveket, vagy lazításként lányregényeket. Ugyanakkor a manapság nélkülözhetetlen idegennyelv-ismeret sem maradt ki a tanulmányai közül: a németet és az angolt igyekszik elsajátítani. Németből jövőre, 11.-ben már érettségizni fog.

Kovács Etelka

Horváth Kitti néhány versenyeredménye:

2013/14

  • Varga Tamás Matematika verseny Tolna megyei fordulója: 2. helyezés a 7. évfolyamosok között az I. kategóriában

2014/15

  • Kalmár László Matematika-verseny: megyei 3. helyezés
  • XXV. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny: továbbjutás a 2. fordulóba Ódor Péterrel és Manfredi Richárddal.

2015/16

  • Tolna Megyei Középiskolai Matematika Verseny 9. évfolyam: 4. hely 
  • Négy megye Matematikaversenye: 4. hely

Fotó: Czakó Balázs

Kultúra
2017.07.05.

Utolsóként kaphattak Sztárai-díjat

Kultúra
Utolsóként kaphattak Sztárai-díjat
2017.07.06.

Az országban nemigen van utánpótlás

Kultúra
Az országban nemigen van utánpótlás
2017.07.19.

Huszonnégy év, negyvennégy könyv

Kultúra
Huszonnégy év, negyvennégy könyv
2017.07.30.

Laki Erzsébet festő kiállítása

Kultúra
Laki Erzsébet festő kiállítása
2017.08.05.

Kiszorulnak az őshonos fajok

Kultúra
Kiszorulnak az őshonos fajok
2017.08.08.

Sárkányhajós és könyvszobrász

Kultúra
Sárkányhajós és könyvszobrász
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár