A jelmezbálban virágárusnak öltözött

2020.06.11.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK – Takács Éva, aki a virágot szereti

 

Házasságkötése révén került Tolnára a kárpátaljai Salánkról 1980-ban Takács Éva, aki két virágüzletet működtet a városban. A munkája a hobbija, feltöltődést jelent számára a mindennapi teendő.

Nagy múltú kertész-virágos családba került házasságkötésekor Takács Éva. Messziről érkezett, a kárpátaljai Salánkról, ahol az ottani oktatási rendszernek megfelelőn elvégezte a tíz osztályt és leérettségizett. Mindez 1980-ban történt, s még ugyanazon év őszén férjhez ment, Tolnára költözve.

‒ Nehéz körülmények között nevelt bennünket édesanyánk – meséli –, mert édesapánk hamar meghalt. Én hétéves voltam akkor, a húgom mindössze három hónapos. Tetszett a fodrász szakma is, mégis a virágkötészet felé mozdultam. Akár égi jelnek is tekinthető, hogy már kisiskolás koromban virágárusnak öltöztem az egyik jelmezbálon.

Az igazi virágos életem Tolnán kezdődött. Volt a férjeméknek egy kis üzletük, egy faház a központban, ahol a déditől, Bindics Jánosnétól nagyon sokat tanultam.

Amikor azt lebontották, a Kossuth utca elején, az emeletes ház aljában béreltek helyiséget, ma is ott vannak, csak egy üzlettel odébb, de ez már saját tulajdon. A másik virágboltot a város egy másik frekventált helyén, a Hámori Üzletház indításakor alakították ki. Az is működik a mai napig. Éva negyven éve virágboltos, virágkötő, és sosem tudná megunni. A munkája a hobbija.

‒ Feltölt a napi teendő – mondja. – Ha valaki rátalál a neki való mesterségre, az szerencsés, boldog ember. A vírus miatt most visszaesett a kereslet, augusztusig minden esküvőt lemondtak, de lassan majd magához tér a piac. A vevők egyre igényesebbek, s mi tartjuk a lépést. A nyolcvanas évek háromvirágos kínálatától (szegfű, rózsa, gerbera) eljutottunk a bőséges választékig. Tolnán ma ugyanazt tudjuk nyújtani virágkínálatban és -kötészetben, ami Párizsban vagy Bécsben elérhető. Az újdonság most a „régiség”: bejött a virágszakmába is a retro; nem a háromvirágos, hanem az elfeledett virágos. Hódít az évtizedekkel ezelőtti stílus, a kerek, a laza csokor. Ismét divat a tátika, a viola, a boglárka, a dália és a hortenzia.

Sokan dicsérik a városban Éva munkáját. Távolabbi helyeken is kapott már elismerést. Az egyik pécsi esküvő kiállításon, 164 kiállító közül munkatársaival megszerezte az első helyet. Esküvői dekorációban – asztaldíszítés, teremdíszítés – országos viszonylatban is a legjobbak között van.


Takács Éva két virágboltot működtet Tolnán

 

Igényes, pontos, megbízható és kreatív

‒ Lassan már negyven éve, 1983 óta vásárolok virágot Takács Évától – mondja Hámori Attila, közétkeztetéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó cégvezető. ‒ Először persze magánemberként, fiatalemberként készíttettem csokrokat, később rendezvényekre, lakodalmakra dekorációt. A vállalkozásomat 1991-ben indítottam, azóta szinte rendszeres a kapcsolatunk. Pécsen is együtt szerepeltünk annak idején az esküvő kiállításon. Évát szeretik, keresik a városban, munkáját tekintve igényes, pontos, megbízható és kreatív. Tudja, hogy ki, mit engedhet meg magának: a kisebb pénzű vásárlót és a tehetősebbet is ki tudja szolgálni, ízléses, szép csokrokkal, virágkompozíciókkal.

Közélet
2019.07.09.

Tajvani tévések torkoskodtak Tolnán

Közélet
Tajvani tévések torkoskodtak Tolnán
2019.07.11.

Sok kérdésre választ kaptak az üdülőtulajdonosok

Közélet
Sok kérdésre választ kaptak az üdülőtulajdonosok
2019.07.13.

A polgármester köszöntötte a 43 év után nyugdíjba vonulót

Közélet
A polgármester köszöntötte a 43 év után nyugdíjba vonulót
2019.07.13.

Fotói megőrzik kedves emlékét

Közélet
Fotói megőrzik kedves emlékét
2019.07.13.

Van új háziorvos a III. számú körzetben Tolnán

Közélet
Van új háziorvos a III. számú körzetben Tolnán
2019.07.14.

Tolnai főszereplők a megye rendezvényén

Közélet
Tolnai főszereplők a megye rendezvényén
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár