Az építkezés éve lesz az idei

2018.01.10.

A polgármester elégedett az elmúlt esztendővel

Kiegyensúlyozott, eredményes volt az elmúlt év a tolnai önkormányzat szempontjából, Appelshoffer Ágnes polgármester szerint. Az idén összességében minden korábbinál nagyobb fejlesztések valósulnak meg a városban.

KépAppelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere

– A tavalyi év első része a várakozásé volt, a második fele az előkészítésé. 2018. pedig az építkezés éve lesz – fogalmazott Appelshoffer Ágnes polgármester az óévet értékelve, az új esztendő várakozásait felvázolva.
Tavaly ilyenkor még valóban nem lehetett tudni, hogy az önkormányzat által benyújtott nagy, uniós pályázatok közül mennyi lesz sikeres. Aztán év közben sorra jöttek a jó hírek, összességében a város hat TOP-pályázata nyert (tolnai Kossuth utca felújítása, a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút kiépítése, négy tolnai iskolaépület energetikai korszerűsítése, a tolnai idősek napközije felújítása, a Duna-part rendezése, a volt laktanyában játszóház kialakítása) és csak kettőnek nem ítéltek meg támogatást (egészségügyi alapellátás fejlesztése, mözsi tájház kialakítása). A nyertes TOP-pályázatok összértéke több, mint másfél milliárd forint. Mindezen felül két, szintén sikeres EFOP-pályázat, valamint az ún. CLLD-pályázat (közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések) révén további mintegy 750 millió forint támogatás szolgálja a közeljövőben a város fejlődését.

Ahhoz, hogy ezek a beruházások megvalósulhassanak, rengeteg előkészítő munka szükséges, ami az elmúlt félévben komoly erőfeszítéseket igényelt a város vezetése és a pályázatokkal foglalkozó munkatársak részéről egyaránt.

Kép

Az előkészítés mellett azonban a 2017-es év sem múlt el látványos építkezés nélkül. Év végére átadták a tanuszodát, amely bár állami beruházásban készült, a város – és a település adózó polgárai – mintegy 85 millió forinttal járultak hozzá a létesítményhez. A tanuszoda mellett megkezdődött a gimnáziumi sportudvar kialakítása is, ami az egyház projektje, de a költségek felét szintén az önkormányzat állja.

A pályázati előkészítő munka gyümölcsének jelentős része viszont 2018-ban érik be. A polgármester elmondta, hogy – hacsak valami váratlan negatív esemény be nem következik – a játszóház kivételével valamennyi TOP-projekt befejeződik ez év végére. A fentebb felsoroltakon kívül további fejlesztések is várhatók, hiszen a paksi atomerőmű alapítványa, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz január végéig több pályázatot is bead a város. Ezekből a remélt támogatásokból folytatnák a városközpontban a járdaépítést, a mözsi óvoda nyílászáró és tetőcseréjét, illetve a Szent Imre utcai iskola épületének további felújítási munkálatait, amelyek a TOP-os projektbe nem fértek bele.

A város jelentős anyagi forrást biztosít a városi sportpálya fejlesztéséhez is. A civil szervezeteket, sportegyesületeket a korábbiakhoz hasonlóan tervezik támogatni, és természetesen a városi intézmények zavartalan működéséhez is biztosítják a forrásokat.

Kép

A polgármester úgy látja, hogy az elmúlt év pénzügyileg is kiegyensúlyozott volt a város számára. Két alkalommal kapott az önkormányzat rendkívüli állami támogatást, összesen 15 millió forint értékben. Ez az összeg azonban csak a töredéke annak az állami apanázsnak, amely a büdzsé egyensúlyban tartásához kellett évekkel korábban. A városvezető szerint az idei év megmutatta, hogy felelős gazdálkodás mellett még jelentős fejlesztésekre is juthat pénz.

Appelshoffer Ágnes összességében elégedett a 2017-es évvel, amiről egyébként remélte is, hogy így alakul majd. Ugyanakkor hangsúlyozta: a remények csak akkor válhatnak valóra, ha a bizakodás mellett mindenki sokat dolgozik is a célok eléréséért. Az alkotó összhang megteremtésében pedig sokat tudna segíteni, ha elfogadóbban, nagyobb türelemmel viseltetnénk egymás iránt. Ez tovább erősítené a bizakodást az idei évet tekintve is.

Rovat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár