Versenyről versenyre jár

2017.04.09.

RÜGYFAKADÁS – Szücs Péter ránéz a kottára és azonnal megjegyzi

Amellett, hogy tehetséges zenész és háromszor megnyerte a megyei szolfézsversenyt, matematikából, fizikából, történelemből és magyarból is megmérettetésekre jár. Szücs Péter is egy sokoldalú tolnai tehetség.

– Holnap is egy versenyre megy, most arra készül – tudtam meg Szücs Péter édesanyjától, amikor fia, a tolnai gimnázium 9. osztályos tanulója iránt érdeklődtem.

Naponta fél-egy órát tanul, és ez elég számára a kiváló teljesítményhez. Ha történelem témazáróra készül fel, esetleg másfél órára is szüksége lehet a nevek, évszámok megjegyzéséhez. Négyéves kora óta olvas, nővérével együtt tanulta meg.

KépSzücs Péter már a tanórákon megjegyzi, amit tudnia kell

Péter számára a zene – amivel már óvodás kora óta foglalkozik –, a hobbi és a hivatás között van. Hamarosan alapvizsgázni fog a zeneiskolában, már hat éve klarinétozik, de nem szeretne továbbtanulni zenei szakközépiskolában. A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekarban viszont továbbra is szívesen játszik majd.

Fotografikus memóriája van. Ha egyszer lát egy kottát, azonnal megjegyzi. Ez a szolfézsversenyeken különösen előnyös volt: csak egy percig lehetett nézni a nem túl egyszerű dallam kottáját, aztán fejből el kellett énekelni. Péter mégsem a látás, az olvasás által jegyzi meg a legkönnyebben a tudnivalókat, hanem hallás útján. Már a tanórákon megjegyzi, amit tudnia kell. Ezért rossz, hogy a versenyek miatt sokszor hiányzik az iskolából. Ugyanakkor a versenyeken mindig találkozik nála jobbakkal is, akiktől tanulni tud.

Harmadikos kora óta jár versenyekre. Hibájának tartja, hogy általában túl gyorsan oldja meg a feladatokat, és emiatt néha figyelmetlenségből hibát vét. Eddig matematikából vett részt a legtöbb megmérettetésen. Szereti az egyenleteket, a számelméletet, geometriából a háromszögekhez kapcsolódó feladatokat, tükrözéseket, forgatásokat, eltolást, vektorokat.

Mivel a zenei hallása is jó, Péter szívesen lenne hangmérnök. Ám mostanában a nyelveket is megszerette, nemrég elkezdett oroszt is tanulni, a már hat éve tanult angol és német mellett. Felmerült benne, hogy esetleg tolmács is lehetne. Vagy esetleg közgazdász, mint édesapja.

A testmozgás sem hiányzik Péter életéből: heti háromszor jár kondizni a barátjával. Most már önállóan építi fel az edzéseit. Van úgy, hogy bringázni is elmennek a társaival. Szabadidejében videókat, bloggereket néz a youtube-on angolul. Szeret olvasni is: Örkény egyperces novellái, Arany János balladái, József Attila versei, a Harry Potter-könyvek, a Gyűrűk ura a kedvencei, de legjobban a videojáték kapcsolja ki.

– Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, mert mindig támogatnak, fuvaroznak, ha kell és minden helyzetben mellettem állnak – zárta a beszélgetést Péter.  

Kovács Etelka

Szücs Péter néhány eredménye

2014/15:

  • Varga Tamás matematika verseny: megyei 3. helyezés
  • Bolyai matematika csapatverseny megyei forduló 2. helyezés:
    Fülöp Dávid, Pető Bence, Szücs Péter, Veress Ádám
  • Bátaszéki Matematika Verseny: 2. fordulóba jutott

2015/16:

  • Országos Lotz János szövegértési és helyesírási verseny: 5. helyezés.
  • Bolyai matematika csapatverseny 2. hely: Szücs Péter, Hochsteiger József, Pető Bence, Fülöp Dávid

2016/17:

  • Négy megye matematikaversenye: 16.

Fotó: Domokos Gábor

Közélet
2017.09.19.

Óvodás és nyugdíjas is szedte a szemetet

Közélet
Óvodás és nyugdíjas is szedte a szemetet
2017.09.21.

Az üvegest sosem aggasztja a jégeső

Közélet
Az üvegest sosem aggasztja a jégeső
2017.09.22.

Játszóház lesz az egykori istállóból

Közélet
Játszóház lesz az egykori istállóból
2017.09.28.

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Közélet
Ebzárlat és legeltetési tilalom
2017.10.01.

Idősek világnapja 2017

Közélet
Idősek világnapja 2017
2017.10.03.

Új burkolat lesz két utcában

Közélet
Új burkolat lesz két utcában
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár