Átadták a Tolnáról szóló rövidfilmek jogait

2018.03.06.

Átadta a Tolnáról nemrég elkészült két rövidfilm felhasználási jogát a városnak az alkotások készítője és finanszírozója.

Tavaly novemberben mutatták be a Varázslatos könyvtár – Tolnai történetek című, keretjátékba illesztett dokumentumfilmet, illetve a Miért sárgalábúak a tolnaiak? című, képregény alapú animációs alkotást. A város múltjából valós történeteket és legendákat megidéző rövidfilmek rendező-producere, a jogtulajdonos Kindl Gábor és a filmek finanszírozója, dr. Varga József az alkotások vetítési, felhasználási jogát térítésmentesen átadták a városnak, ünnepélyes keretek között, a városházán.

Kép

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a bensőséges hangulatú eseményen elmondta: fontos dolog a régi hagyományokra építve, azokat megörökítve új dolgokat teremteni, amelyeket a fiatal generációk is magukénak tudnak érezni. Minden tolnai nevében köszönetet mondott a tolnai kötődéssel is bíró, szekszárdi Kindl Gábornak az ötletek továbbgondolásáért, a filmek elkészítéséért, illetve a tolnai származású dr. Varga Józsefnek, a szekszárdi Tolnagro Kft. tulajdonosának, aki nem először támogatott nagylelkűen fontos tolnai ügyeket. Így például nemrégiben szintén ő finanszírozta a tolnai temetőben nyugvó Wosinsky Mór síremlékének felújítását. Kindl Gábor a korábbi Obsitos című játékfilmje elkészítésekor is támaszkodhatott dr. Varga József támogatására. Elmondta, hogy abban a Szekszárdon játszódó, illetve ezekben a tolnai filmekben is az adott helyhez való kötődés volt a legfontosabb. Ugyanakkor szabadon válogatva az érdekes régi témák közül, Tolnán sem szigorúan vett helytörténeti alkotás elkészítésére törekedett.

Dr. Varga József régi kedves tolnai emlékeket is felidézve azt mondta, hogy számára változatlanul nagyon fontos a település múltja és jövője. Ha ehhez csak egy kicsit is hozzá tud járulni „jócselekedetekkel”, azt szívesen megteszi. Ha pedig lesz rá lehetősége, akkor a jövőben is számíthatnak a támogatására. A filmek mecénásának egyébként nagyon tetszettek az alkotások, amelyekről úgy vélte, hogy minden bizonnyal száz év múlva is szívesen megnézik majd az akkori tolnaiak.

 Steinbach Zsolt, fotó: szerző felvétele

Kultúra
2017.12.17.

A szarvassá változott fiú balladája

Kultúra
A szarvassá változott fiú balladája
2018.01.12.

Egy korszak lezárul a nyugdíjba vonulásával

Kultúra
Egy korszak lezárul a nyugdíjba vonulásával
2018.01.17.

Izlandi kalandozások fotókon

Kultúra
Izlandi kalandozások fotókon
2018.01.20.

Alsó tagozatos vers- és prózamondás

Kultúra
Alsó tagozatos vers- és prózamondás
2018.01.23.

Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések

Kultúra
Tisztán tehetségből fogant művészeti elismerések
2018.01.25.

Újabb anyagokkal bővült az értéktár

Kultúra
Újabb anyagokkal bővült az értéktár
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár