ÁROP-1.A.3-2014-2014-0097 projekt Területi együttműködés

2015.11.01.

Sajtóközlemény - Lezárult az "Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Tolnai járásban, Tolna Város vezetésével." című projekt.

Projekt azonosító: ÁROP-1.A.3-2014-2014-0097

Tolna Város Önkormányzata vissza nem térítendő támogatást nyert az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0097 azonosító számú, a "Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Tolnai járásban, Tolna Város vezetésével." című pályázati konstrukció keretében.

A projekt célja a Tolnai Járás települései, helyi szereplői közötti területi együttműködés kialakítása és megerősítése a társadalmi felzárkózást elősegítő és a helyi esélyegyenlőségi programok végrehajtásához kapcsolódó koordináció megvalósításával.

A megvalósítás során a Tolnai Járás települései helyi szereplők és szakértők bevonásával elkészítették az Esélyteremtő Programtervüket, amely megoldást kínál a települések Esélyegyenlőségi Programjaiban megfogalmazott problémákra.

Többök között a projekt során esélyegyenlőségi honlap, szakmai adatbázis, járási "Esélyteremtő kalauz" jött létre, valamint hét Felzárkózási Kerekasztal beszélgetés valósult meg, ahol a járás civil, egyházi és kormányzati szereplőinek meghívásával áttekintésre kerültek a helyi esélyegyenlőségi programokban azonosított problémák, továbbá megvitatásra kerültek a lehetséges megoldások is. A Kalauz abban rendhagyó, hogy közérthető módon, lefordítva az igazán rászorulók nyelvére, összegzi a Járásban igénybe vehető szolgáltatásokat, a rászorulók körét, az igénybevétel módját, a szükséges dokumentumokat, mindezt természetesen elérhetőségekkel, nyitvatartási idővel és sok hasonló praktikus információval.

A projekt talán legfőbb célja, a járási szintű "Esélyteremtő-programterv" ezek alapján került kidolgozásra, kiegészítve a helyben szervezett közvéleménykutatások adataival. Az így létrejött programterv megléte többek között számos hazai és uniós pályázaton való részvétel egyik feltétele is a jövőben, a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés sok esetben csak így válhat lehetővé.

A programterv innovativitása éppen ebben rejlik: a helyzetelemzés során feltárt problémákra adott lehetséges javaslatok, megoldások már a Széchenyi2020 prioritásait, horizontális céljait veszi figyelembe, így az elkészült dokumentum alapján már célirányosan lehet a különböző operatív programok folyamatosan megjelenő felhívásait tanulmányozni, adott esetben pedig konkrét problémára adott megoldási javaslattal pályázni. Természetesen nemcsak a jövőben elérhető forrásszerzési lehetőségek kerültek számbavételre, hanem a települési szintű stratégiai programokkal, az önkormányzatok által készített egyéb fejlesztési tervekkel is összhangba került a programterv, így születhetett meg az esélyteremtés, az esélyegyenlőség járási szintű, komplex dokumentuma.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Rovat

arop-1a3-projektlezaro_sajtokozlemeny

Adobe PDF file, 199.0 KB | 2015. november 2. hétfő

arop-1a3-projektlezaro_sajtokozlemeny

arop-1a3-2014-2014-0097_sajtokozlemeny_jav

Adobe PDF file, 277.9 KB | 2015. december 11. péntek

arop-1a3-2014-2014-0097_sajtokozlemeny_jav
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár