Recept pályázat

2013.12.14.

Recept pályázat

Értékmentés a terített asztal mellett

Tolnaiak színe-java jött össze 2013 december 13-án, pénteken délután, a Bezerédj Pál Szabadidő Központ emeleti előadótermében, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna-megyei Irodája meghívására részt vegyen a fenti szervezet receptíró pályázatának eredményhirdetésén. És ha már Tolnáról és tolnai receptekről volt szó, talán nem nehéz kitalálni, hogy a helybéli receptgyűjtés a tolnai halételeket célozta meg.

KépAz első díjat Marosi Józsefné nyerte el.

A beérkezett recepteket Kovács János Velnesz-díjas mesterszakács bírálta el, rövid, kis értékelő előadásában kitérve arra, hogy bár a gasztronómiai irodalom szerint a „halászlí" első említése, jó kétszáz éve, egy Tolnáról szóló beszámolóban olvasható - ami azóta a tolnaiak kilencvenkilenc százalékának a pontyot jelenti - a pontyon kívül számos, a konyhaművészet számára is értékes hal úszkál vizeinkben. Hogy vizát egyáltalán nem, és kecsegét is ritkán fognak mára már a tolnai halászok? Ez igaz - de mint hallottuk - aki őriz még ezt-azt nagy- és dédanyja konyhai szokásaiból, ahol alapanyagot soha nem dobtak ki, tudja, hogy például a lenézett kárászból és más apróhalakból is micsoda ínyencségek készültek egykor. És ezeket kereste a mesterszakács.

Az ebből a szempontból (is) vizsgált halételek receptjeinek a versenyén az első díjat Marosi Józsefné nyerte el, a második helyen Fergencs Lászlóné receptje végzett, míg a harmadik helyre a tolnai halászok egyik legidősebbikét, Kern Ferencet hozta ki bíráló.

Ezt követően a mesterszakács egy saját remekkel állt elő, amit meg is kóstolhattak a résztvevők. A krumplival és savanyú káposztával körített szürkeharcsát, amit kapormártással tálalt Kovács János. Az étek láthatóan ízlett a tolnaiaknak, arra azonban - jegyezték meg halkan néhányan - hogy leváltsa az ünnepi halászlét, bármennyire is üdvözölendő a ponty hegemóniájának megtörése, még egy kicsit várni kell.

Ezután Balázs Kovács Sándor etnográfus lépett a közönség elé, aki a hungarikummá emelkedett népszokásainkról beszélt, lelkesen buzdítva a jelenlévőket, hogy ne hagyjanak semmit se elveszni abból a szellemi kincsből, amit elődeink hagytak ránk.

Ugyanez a szent óhaj vonatkozik az épített örökségre is - hallhattuk az őt követő Lajtai Zoltántól - aki szerit viszont az értékmentés mára már nem a szemléletváltozáson áll, vagy bukik, a gond sokkal prózaibb: a legfenköltebb elképzelés sem valósulhat meg, ha nincs rá pénz. De mindez nem szegheti kedvünket, mert a kincs óriási ami ránk bízatott, így ha eljő a lehetőségek kora, a mi, mostani lelkesedésünk nélkül, az akkori pénz már nem sokat tehet.


A program Meghívója

A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodája meghívja Önt, családját és
barátait a receptíró pályázat nyerteseinek díjazására.
Időpont: 2013. december 13. 14 óra
Helyszín: Bezerédj Pál Szabadidőközpont

Program:

  • beérkezett receptek értékelése
  • díjak átadása
  • a recepteket értékeli és a díjakat átadja: Kovács János Velnes-díjas mesterszakács
  • a kulturális örökség feltárásának módja és módszerei a településeken
    előadó: Balázs Kovács Sándor etnográfus
  • Lajtai Zoltán - épített örökségünk (Tolna)
  • halétel kóstoló

(hir_kultura)

Kultúra

Hal-hatatlan 2013

2017.10.20.

Fontos az utánpótlás nevelése

Kultúra
Fontos az utánpótlás nevelése
2017.10.24.

Zenét csalnak elő partvisnyélből, fakanálból

Kultúra
Zenét csalnak elő partvisnyélből, fakanálból
2017.10.26.

Az éremgyűjtők is kóstolgatják a netet

Kultúra
Az éremgyűjtők is kóstolgatják a netet
2017.11.01.

Varázslatos könyvtár készül

Kultúra
Varázslatos könyvtár készül
2017.11.01.

Szép és szelíd hobbi

Kultúra
Szép és szelíd hobbi
2017.11.04.

Tucatnyi országban léptek fel

Kultúra
Tucatnyi országban léptek fel
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár