Recept pályázat

2013.12.14.

Recept pályázat

Értékmentés a terített asztal mellett

Tolnaiak színe-java jött össze 2013 december 13-án, pénteken délután, a Bezerédj Pál Szabadidő Központ emeleti előadótermében, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna-megyei Irodája meghívására részt vegyen a fenti szervezet receptíró pályázatának eredményhirdetésén. És ha már Tolnáról és tolnai receptekről volt szó, talán nem nehéz kitalálni, hogy a helybéli receptgyűjtés a tolnai halételeket célozta meg.

KépAz első díjat Marosi Józsefné nyerte el.

A beérkezett recepteket Kovács János Velnesz-díjas mesterszakács bírálta el, rövid, kis értékelő előadásában kitérve arra, hogy bár a gasztronómiai irodalom szerint a „halászlí" első említése, jó kétszáz éve, egy Tolnáról szóló beszámolóban olvasható - ami azóta a tolnaiak kilencvenkilenc százalékának a pontyot jelenti - a pontyon kívül számos, a konyhaművészet számára is értékes hal úszkál vizeinkben. Hogy vizát egyáltalán nem, és kecsegét is ritkán fognak mára már a tolnai halászok? Ez igaz - de mint hallottuk - aki őriz még ezt-azt nagy- és dédanyja konyhai szokásaiból, ahol alapanyagot soha nem dobtak ki, tudja, hogy például a lenézett kárászból és más apróhalakból is micsoda ínyencségek készültek egykor. És ezeket kereste a mesterszakács.

Az ebből a szempontból (is) vizsgált halételek receptjeinek a versenyén az első díjat Marosi Józsefné nyerte el, a második helyen Fergencs Lászlóné receptje végzett, míg a harmadik helyre a tolnai halászok egyik legidősebbikét, Kern Ferencet hozta ki bíráló.

Ezt követően a mesterszakács egy saját remekkel állt elő, amit meg is kóstolhattak a résztvevők. A krumplival és savanyú káposztával körített szürkeharcsát, amit kapormártással tálalt Kovács János. Az étek láthatóan ízlett a tolnaiaknak, arra azonban - jegyezték meg halkan néhányan - hogy leváltsa az ünnepi halászlét, bármennyire is üdvözölendő a ponty hegemóniájának megtörése, még egy kicsit várni kell.

Ezután Balázs Kovács Sándor etnográfus lépett a közönség elé, aki a hungarikummá emelkedett népszokásainkról beszélt, lelkesen buzdítva a jelenlévőket, hogy ne hagyjanak semmit se elveszni abból a szellemi kincsből, amit elődeink hagytak ránk.

Ugyanez a szent óhaj vonatkozik az épített örökségre is - hallhattuk az őt követő Lajtai Zoltántól - aki szerit viszont az értékmentés mára már nem a szemléletváltozáson áll, vagy bukik, a gond sokkal prózaibb: a legfenköltebb elképzelés sem valósulhat meg, ha nincs rá pénz. De mindez nem szegheti kedvünket, mert a kincs óriási ami ránk bízatott, így ha eljő a lehetőségek kora, a mi, mostani lelkesedésünk nélkül, az akkori pénz már nem sokat tehet.


A program Meghívója

A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodája meghívja Önt, családját és
barátait a receptíró pályázat nyerteseinek díjazására.
Időpont: 2013. december 13. 14 óra
Helyszín: Bezerédj Pál Szabadidőközpont

Program:

  • beérkezett receptek értékelése
  • díjak átadása
  • a recepteket értékeli és a díjakat átadja: Kovács János Velnes-díjas mesterszakács
  • a kulturális örökség feltárásának módja és módszerei a településeken
    előadó: Balázs Kovács Sándor etnográfus
  • Lajtai Zoltán - épített örökségünk (Tolna)
  • halétel kóstoló

(hir_kultura)

Kultúra

Hal-hatatlan 2013

2017.07.19.

Huszonnégy év, negyvennégy könyv

Kultúra
Huszonnégy év, negyvennégy könyv
2017.07.30.

Laki Erzsébet festő kiállítása

Kultúra
Laki Erzsébet festő kiállítása
2017.08.05.

Kiszorulnak az őshonos fajok

Kultúra
Kiszorulnak az őshonos fajok
2017.08.08.

Sárkányhajós és könyvszobrász

Kultúra
Sárkányhajós és könyvszobrász
2017.08.10.

A zenével könnyen lehet adni

Kultúra
A zenével könnyen lehet adni
2017.08.14.

Dupla viszki, jég helyett némi esővel

Kultúra
Dupla viszki, jég helyett némi esővel
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár