Birodalmi ülés

2012.12.03.

Birodalmi ülés

„Birodalmi gyűlés" a városban
2012. december 3. TEOL/Steinbach Zsolt
Tolna-Mözs | Közös, ünnepi ülést tartottak a múlt héten a leendő tolnai járáshoz tartozó települések képviselő-testületei. Az egyik polgármester által viccesen „birodalmi gyűlésként" aposztrofált, jó hangulatú eseményen a négy településvezető közös nyilatkozatot írt alá a tolnai járási együttműködésről.

- Megfogadtam, sikerült - fogalmazott Tóth Ferenc kormánymegbízott a tolnai városházán csütörtök este, a leendő tolnai járás településeinek (Tolna, Fadd, Bogyiszló, Fácánkert) képviselő-testületei részvételével rendezett közös testületi ülésen. A megyei kormányhivatal vezetője ezzel a megye hatodik, tolnai járásának létrejöttében betöltött saját szerepére utalt. Korántsem volt ugyanis egyértelmű, hogy a korábbi, a megyét öt körzetre felosztó járási, majd kistérségi rendszert követően létrejöhet egy hatodik közigazgatási egység.

Tóth Ferenc mindenesetre teljes mellszélességgel kiállt ezen - a megye számára szintén előnyös - elképzelés mellett, amit sikerült is megvalósítani. Az pedig, hogy Tolna legyen a hatodik járás székhelye, ha nem is volt magától értetődő, mindenesetre a kormánymegbízott szerint Tolna történelme, fekvése predesztinálja a várost ezen vezető szerep betöltésére. - Nem beszélve arról, hogy Tolnára jártam gimnáziumba - utalt tréfásan erős tolnai kötődésére az egyébként faddi Tóth Ferenc.

KépFotó: Gottvald Károly

Balról jobbra: Orbán Zsolt (Fácánkert), Tóth István (Bogyiszló), Fülöp János (Fadd), dr. Sümegi Zoltán

A kormányhivatal vezetője jelezte: Tolna megye olyan megye, ahol minden település oda tartozik, ahová úgymond kérte magát. (Az első elképzelések szerint tizenhárom település tartozott volna a tolnai járáshoz, de számos település úgy ítélte meg, hogy előnyösebb számára a szekszárdi, illetve a paksi járáshoz való kapcsolódás.) A kormánymegbízott ugyanakkor azt is jelezte, hogy a járáshoz való tartozás nincs kőbe vésve, azon később lehet módosítani.

Tóth Ferenc elmondta, a tolnai járási hivatal infrastruktúráját Tolna biztosítja. Huszonegyen dolgoznak majd a hivatalban, tizenhét munkatársat Tolna, hármat Fadd, egyet Bogyiszló ad. A leendő hivatalvezetőt már felterjesztették, december 17-én, Budapesten nevezik majd ki.

A kormánymegbízott szólt arról is, hogy minden járási székhelyen működni fog kormányablak (jelenleg csak Szekszárdon van ilyen), illetve olyan városokban is, ahol eddig okmányiroda volt (pl. Bátaszék.) Járási kirendeltség lesz a jelenlegi szekszárdi kistérség területén Decsen, Kölesden, Zombán és Faddon. Ezen túl több településen működik majd ügysegédi szolgálat is, hogy pontosan milyen munkarend szerint, azt a járási működési tapasztalatok alapján döntik el.

A járási hivatalokhoz tartozik majd többek között a járási gyámhivatal, építésügyi hivatal, állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szerv, földhivatal, munkaügyi kirendeltség, népegészségügyi intézet, okmányiroda.

- Elfogadhatatlannak tartottam, hogy legalább ne próbáljuk meg - mondta az ünnepi ülésen a tolnai járás létrehozásának ötletgazdája, dr. Sümegi Zoltán. Tolna polgármestere beszélt arról is, hogy több Tolna megyei vezető minimum értetlenül fogadta az ötletet. Tóth Ferenc viszont azonnal támogatta az elképzelést, és sikeresen dolgozott azért, hogy az a minisztériumban is meghallgatásra és támogatásra találjon. A tolnai városvezető álláspontja szerint a járási szervezés szakmai kérdés, emiatt az úgymond nem kívánságműsor. Úgy véli, szakmai szempontból még néhány településnek a tolnai járáshoz kellene tartoznia.

Ugyanakkor a húszezer fős tolnai járás mindenképpen életképes, gyors, rugalmas, szakszerű ügyintézést fog biztosítani az embereknek - ígérte. A tolnai járás létjogosultságát bizonyítandó, számos olyan járást sorolt fel, amelyekhez a tolnainál jóval kisebb számú lakosság tartozik, illetve említett olyan, Tolnánál kisebb megyét, ahol legalább annyi járás van, mint Tolnában.

Dr. Sümegi Zoltán köszönetet mondott a társtelepüléseknek úgymond józan gondolkodásukért, hogy kiálltak Tolna mellett. Biztosított mindenkit, hogy a tolnaiak partnerként tekintenek a többiekre.

(hir_kozelet)

Közélet

birodalmi_ules

2018.01.18.

Költözés előtt a tolnai CivilHáz

Közélet
Költözés előtt a tolnai CivilHáz
2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár